Studietips die écht werken

De blokperiode is voor vele studenten weer aangebroken. Ik zit alweer in de helft van de paasvakantie en heb dus al een week zitten blokken. Het leren wil niet altijd lukken en soms is mijn concentratie ook ver te zoeken. Ik heb wel enkele handige trucjes voor mijn concentratieprobleem ontdekt die écht werken en deze ga ik met jullie delen!

Pomodorotechniek

Waarschijnlijk heb je nog nooit van de Pomodorotechniek gehoord, maar dit is voor mij echt een uitkomst geweest. De Pomodorotechniek is een methode voor tijdmanagement. De bedoeling is dat je gedurende 25 minuten geconcentreerd werkt aan een taak en daarna 5 minuutjes pauze neemt. Dit proces herhaal je 4 keer en dan neem je een iets langere pauze van een kwartier of halfuur.
’s Ochtends noteer ik in een notitieboekje wat ik wil gaan studeren en bekijk ik hoeveel tijd ik voor elke hoofdstuk nodig heb. Daarna zorg ik ervoor dat mijn bureau opgeruimd is en alles klaarligt, zodat ik mij tijdens deze 25 minuten ten volle kan concentreren op de leerstof. Nu neem ik mijn gsm en stel ik de timer in op 25 minuten in en ga ik aan de slag. Wanneer de timer afloopt, check ik social media of ga ik een glas water en koekje halen. Na mijn 5 minuten pauze, stel ik de timer opnieuw in. Dit herhaal ik 4x en dan neem ik een halfuur pauze. Tijdens deze pauze eet ik, lees ik andere blogs, kijk ik wat tv…
Doordat ik deze techniek nu toepas, krijg ik een beter zicht op wat ik gedaan krijg in 25 minuten en laat ik mij minder afleiden door andere dingen. Ook houd ik bij hoeveel keer ik deze 25 minuten afwerk in een dag. Ik weet dat ik ongeveer een vijf à zestal uurtjes per dag heel geconcentreerd bezig ben met school. Eigenlijk nog niet veel, maar ik krijg meer gedaan dan vroeger. Waarschijnlijk omdat ik een soort van druk voel door de timer.

 

Als het even niet meer lukt

Afgelopen donderdag wou het leren echt niet lukken. Ik had nergens zin en kon mij gewoon niet voor mijn boeken zetten. Als je zo’n dag hebt, probeer er dan het beste van te maken! Ga aan de slag met een ander (leuker) vak, neem iets meer pauze en ga naar buiten! Zo heb ik afgelopen donderdag een korte wandeling gemaakt met mijn hondje Riz en eventjes in het zonnetje gezeten. Dat heeft mij goed gedaan. Ik heb wel minder geleerd, maar af en toe een dagje wat minder studeren, is niet zo heel erg.Wat is jouw ultieme studietip?

Liefs, Ellen

9 reacties

 1. Vorige jaren voelde ik nooit echt druk om in de paasvakantie te studeren. Sterker nog, ik deed niet echt aan 'blok' in de paasvakantie. Ik pakte af en toe een boek vast, zoals gewoon tijdens de weekends eigenlijk, maar vaak ging ik ook op vakantie en wou ik andere, leuke dingen doen 🙂 dat pakte altijd goed uit, nooit herexamens, tot vorig jaar.. Vorig jaar in juni had ik ineens 2 negens (in mijn 3e jaar handelsingenieur, ervoor nooit een herexamen gehad), dus dat was even schrikken.. Dus nu ben ik dit jaar wel wat gemotiveerder om in de paasvakantie te studeren, ook vertrek ik in augustus op Erasmus dus mag geen herexamens hebben. Maar toch gaat het studeren nog niet zo vlot, dus ik ga je tips (sowieso de 25min – 5min) eens uitproberen!! Want nu zit ik vaak lang achter mijn bureau zonder echt veel gedaan te hebben 🙁 dus leuk artikel, hier heb ik zeker iets aan!
  Ik volg je blog trouwens nog maar net, maar vind m echt heel leuk! 🙂

 2. De Pomodorotechniek lijkt mij een hele fijne, en als ik terug kijk naar mijn studie tijd ging het leren ook het beste als ik kleine doelen voor mijzelf stelde. Met de timer werken lijkt mij heel erg handig!

 3. Ik ben er gelukkig al een paar jaar van af, maar een goeie planning waarin je RUIM tijd voorziet voor alles hielp bij mij altijd wel. En tijdens het studeren zelf was eindeloos herhalen en luidop leren mijn beste techniek.

 4. Misschien dat ik deze maar eens moet proberen. Ik ben echt een rund wat concentratie betreft, iets dat niet goed werkt als je dit jaar af wilt studeren. De moed zakt me soms een beetje in de schoenen als ik zie hoe weinig ik gedaan heb. Een uur stom voor me uitstaren kan ik op zulke momenten opeens heel goed 😛
  Kortom, dit ga ik proberen! Ik ben vooral benieuwd hoe dit werkt als ik juist een aanval van werklust heb. Hopelijk kan ik die hiermee oprekken door regelmatig even een pauze in te lassen.

 5. Lijkt me een handige techniek! Mijn moeder sloot me destijds gewoon op in een kamer zonder tv of iets anders wat me zou kunnen afleiden en kwam dan opvragen haha. Niet leuk maar werkte wel 🙂

 6. Ondanks dat ik 'maar' in het middelbaar zit heb ik eigenlijk nog niks gedaan qua leren voor de examens. Deels doordat ik een beetje ziek ben geweest. Maar deze manier ga ik wel eens proberen! Veel beter dan 50 minuten en dan tien minuten pauze. Ik ben érg benieuwd of deze manier beter werkt voor mij!

 7. Handige tip! Ik heb echt concentratieproblemen omdat ik constant op internet wil kijken of er misschien iets nieuws is gebeurd. Helaas is dit ook telkens het geval, waardoor ik nooit terug aan het werk geraak! Streng zijn voor mezelf is de boodschap, maar misschien lukt dat wel beter als ik weet dat ik na 25 minuten terug even mag kijken, ipv na een uur 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *