Het eerste jaar aan de universiteit verloopt niet van een leien dakje

Nu ik aan de universiteit zit en handelswetenschappen studeer, heb ik plots veel meer vrijheid en daar kon ik in het begin moeilijk mee om gaan. Lees je even mee naar mijn ervaring over de universiteit en waar het juist misliep?

Tijdens het middelbaar kwam ik thuis, maakte ik mijn huiswerk voor de volgende dag, at en  ging slapen. Mijn dagen hadden een vaste routine en ik voelde mij verplicht om huiswerk te maken. Nu zien mijn dagen er helemaal anders uit. Meestal heb ik les van 8u30 tot 12u30 en rond 13u30 ben ik thuis. Ik heb plots meer vrijheid om mijn dagen zelf in te vullen en dat was een hele aanpassing.
Ik bepaal nu zelf wat ik voor school doe per dag en daar liep het in het begin van het jaar mis. Na een vermoeiende dag les, kwam ik thuis en wou meteen in de zetel liggen en slapen. De eerste weken deed ik dan ook niet veel. Toen kwamen de proefexamens van accounting, wiskunde, economie en Frans eraan en ik voelde een soort van druk. Ik begon te studeren en haalde goede resultaten (behalve op Frans, maar dit is dan ook een vak dat ik dan ook écht écht niet kan). Daarna moesten er deadlines van verschillende groepsopdrachten behaald worden en dat liep niet altijd goed. Aan één opdracht hebben mijn groep en ik tot 5 uur ’s nachts zitten werken. Ik moet normaal om 5u45 opstaan, maar met 45min. slaap ging dat natuurlijk niet. Dat was trouwens de eerste keer dat ik ‘opzettelijk’ niet naar de les ging. Uiteindelijk was ik op de groepstaken door, gelukkig!Eind december begon de 3 weken durende blokperiode. Studeren terwijl mijn boer en zus vakantie hadden, was harder dan ik dacht. Ook moest ik een aantal vakken voor de eerste keer studeren in een recordtempo en daar ging het mis. Ik heb veel herhaling nodig voor ik de leerstof begrijp en ik had dus tijd tekort tijdens de blokperiode.

In de tweede week van januari begonnen de examens en dit ging gepaard met veel stress. Ik wist ook niet goed wat ik nu kon verwachten van de examens.  De examens op de universiteit zijn toch helemaal anders dan in het middelbaar. Vooral voor het mondeling van Frans streste ik super hard. Frans is nooit mijn favoriete vak geweest en ik ben er slecht in. Uiteindelijk viel het best mee, maar alsnog slaagde ik niet.

Na de examens was een lesvrije week. Leuk zou je denken, maar niets is minder waar. Ik was zo aan het stressen voor mijn resultaten dat ik totaal niet kon ontspannen. Op vrijdag kregen we tussen 6 en 10u de resultaten. Ik was al van voor 5u wakker en was de site steeds aan het herladen. Zo zenuwachtig was ik. En toen ik mijn punten zag, was ik teleurgesteld. Ik was geslaagd voor 4 van de 8 vakken. Ik was door op mijn hoofdvakken (accounting, wiskunde, economie en onderzoeksmethoden) met een 14 op 20 (voor wiskunde een 12). Dat was al een opluchting. Ik dacht eerlijk gezegd dat ik op accounting en economie ook gebuisd zou zijn. Bij accounting kwam ik nooit de juiste getallen uit en bij economie had ik de aanbodcurve ipv vraagcurve verschoven waardoor de andere oefeningen volgens mij dan ook fout waren. Ik was niet geslaagd voor Frans 8/20), Engels (9/20), psychologie (9/20) en mens & organisatie (9/20). Ik ben nooit sterk geweest ik talen, dus dat had ik wel verwacht. Het herexamen van Engels zie ik zitten, dat van Frans totaal niet. Bij psychologie heb ik te veel gegokt. Ik wist 18 van de 30 vragen 100% zeker en de rest heb ik gegokt. Door de giscorrectie ben ik dus niet geslaagd. Voor mens & organisatie was ik vergeten de zelfstudie hoofdstukken te leren en dat moest ik de dag ervoor doen, geen goed plan.

Ik heb door deze tegenvaller wel een aantal zaken geleerd. Ik overloop nu braaf elke avond mijn lessen van de dag en maak nu al samenvattingen. In het weekend probeer ik 1 of meer vakken al eens grondig te studeren, zodat de leerstof sneller in mijn hoofd zit tijdens de blokperiode. Verder probeer ik nog af en toe te ontspannen, maar met mate. Het enige jammere is dat ik al 4 lesdagen heb moeten missen, omdat ik ziek ben. Dit moet ik dan weer inhalen en zo loop ik op dit moment een beetje achter op mijn planning, maar dat moet goed komen.

Het is afwachten hoe mijn resultaten dit trimester zijn. Ik hoop dat ze beter zijn dan het vorige, maar dat is nog afwachten. Ik weet dus wat te doen deze vakantie.

Liefs, Ellen

15 reacties

  1. Super herkenbaar! Vorig jaar heb ik ook een beetje teveel van mijn vrijheid genoten en dat leverde minder goede resultaten op. Blijven doorgaan en zeker niet opgeven. Heel goed dat je nu al samenvattingen maakt en probeert al wat vakken te studeren, dat helpt enorm 🙂 Nog veel succes!!

  2. Het is inderdaad een enorme aanpassing om van het middelbaar naar de universiteit te gaan. Gelukkig had ik hierin meteen mijn draai gevonden. Ik herhaalde elke dag of in het weekend de lessen die ik gezien had die dag of die week en dat levert echt op, geloof me! In mijn eerste jaar was ik voor één vak gebuisd, maar daarna nooit meer. Veel vrijheid hebben is leuk, maar soms ook moeilijk hé. Veel succes! x

  3. Heel erg herkenbaar. Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar ieder semester veranderden mijn uren op de hogeschool. Dus dan had ik net mijn ritme in iets gevonden, dan moest ik het alweer gaan uitzoeken hoe ik alles het beste deed. En ik ging in combinatie ook nog eens werken…

  4. Heel erg herkenbaar. Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar ieder semester veranderden mijn uren op de hogeschool. Dus dan had ik net mijn ritme in iets gevonden, dan moest ik het alweer gaan uitzoeken hoe ik alles het beste deed. En ik ging in combinatie ook nog eens werken…

    • Mijn uren zijn ongeveer hetzelfde gebleven, alleen zit ik meestal tot 15u30 op school en ben ik pas rond 17u30 thuis.. En wauw, studeren en werken is volgens mij echt zwaar!

  5. Ik vind het middelbaar soms al lastig, maar je hebt er wel je ritme in, dat is waar! Als ik het zo allemaal lees moet het voor mij een hele opgave worden om dat te overleven! Succes nog! Je verhaal zal ik onthouden, tegen de tijd dat het mijn beurt is om naar de universiteit te gaan!

  6. Herkenbaar, maar ik zit nu zelf op het MBO in Nederland. Je hebt opeens zoveel vrijheid waardoor je denkt "Ooh, vanavond kan ik ook wel even films gaan kijken ofzo…"

  7. ik ga over een jaar beginnen met mijn studie, dus heel nuttig om te lezen hoe jij de eerste periode ervaren hebt. Het lijkt me inderdaad ook lastig om te veranderen van de routine die je had tijdens de middelbare school naar het schema van de Unie dat uit veel meer vrijheid maar ook verantwoordelijkheid bestaat.

  8. Ach, alles in het leven gaat met vallen en opstaan. Je bent gevallen, oke, maar nu ben je weer helemaal op 't goeie pad, da's het belangrijkste. Student zijn is niet makkelijk! Ben blij dat die jaren achter mij liggen 🙂

  9. Hey, ik zit in het zesde middelbaar en studeer economie-moderne talen. Ik vroeg me af of de wiskunde bij jou moelijk is en welke richting jij hebt gedaan omdat moeilijk natuurlijk relatief is. Ik ben al hard aan het twijfelen voor volgend jaar maar jouw verhaal heeft zeker geholpen. xx

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *