5 tips tegen droge ogen

droge ogen

Urenlang achter een computerscherm werken, droge verwarmingslucht en een door uitlaatgassen vervuilde omgeving – moderne leefomstandigheden stellen onze ogen voor vele uitdagingen. Vaak reageren ze met jeuk, roodheid en een vervelend gevoel: oftewel droge ogen. Dit kan zeer onaangenaam zijn. Ook beperkt het je vaak in het dagelijks leven.

Gelukkig zijn er verschillende huis, tuin en keuken trucs die jouw geïrriteerde ogen kunnen helpen. Hier vind je vijf eenvoudige tips voor thuis en onderweg om droge, pijnlijke ogen te verlichten:

1. Zwarte thee

Het gebruik van zwarte thee is een bekend huishoudelijk middel tegen brandende ogen. Zet twee kopjes thee, en haal de theezakjes na korte tijd uit het hete water. Laat ze een beetje afkoelen en leg vervolgens de aangenaam warme theezakjes ongeveer tien minuten op je gesloten ogen. In de tussentijd kan de tannine van de zwarte thee haar werking doen. Ze hebben een ontzwellend en kalmerend effect op het gebied rond de ogen.

2. Plakjes komkommer

Net als bij een spabehandeling leg je twee verse komkommerschijfjes op jouw oogleden en geniet je voor tien minuten van een ´relax´ moment. Dit helpt niet alleen om te ontspannen, tevens ook tegen jeukende droge ogen. Het sap van de komkommer verfrist je ogen en zorgt voor een schoon, hydraterend gevoel.

3. Massage

Na een vermoeiende dag op het werk kan een kleine massage met je vingers je helpen tegen brandende ogen. Beweeg je wijsvinger langzaam in cirkels langs de binnenkant en de buitenkant van de wenkbrauw en beweeg dan voorzichtig van de ene ooghoek naar de andere. Deze bewegingen stimuleren de bloedcirculatie en kalmeren de gestreste ogen in korte tijd.

4. Oogdruppels & lenzenvloeistof

Vooral onderweg kunnen oogdruppels snel verlichting geven. Deze worden zorgvuldig en direct in het oog worden geplaatst. De oplossing helpt ook om de natuurlijke traanfilter te behouden, zodat er geen gevoel van droogte ontstaat. Wanneer je lenzen draagt is het ook raadzaam om gebruik te maken van professionele lenzenvloeistof. Je kunt deze gemakkelijk online bestellen.

5. Omega-3 vetzuren

De bekende omega-3 vetzuren worden als essentieel beschouwd, vooral omdat je lichaam ze niet zelf kan aanmaken. Dus ze moeten altijd worden ingenomen via het dieet. Omega-3 vetzuren zijn niet alleen belangrijk voor jouw stofwisseling, maar ook voor de productie van tranen in jouw ogen. Een gezonde traanproductie betekent dat jouw ogen niet zo snel uitdrogen. Daarom moeten voedingsmiddelen zoals zalm, maar ook walnoten en lijnzaad vaker op het dieet staan. Ze voorzien het lichaam van voldoende waardevolle vetzuren.

Liefs, Ellen

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *