5 dingen die ik niet meer koop

Het leven is duur. Een uitspraak die ik rondom mij heel vaak hoor. Nu ik afgestudeerd ben en zelf mijn geld beheer, merk ik pas hoeveel geld ik uitgeef aan (on)nodige dingen. Ik moet dus bewuster met mijn geld omgaan. Niet alleen om geld te besparen, maar ook omdat ik niet alles nodig heb wat ik koop. In deze blogpost deel ik de dingen die ik niet meer koop.

5 dingen die ik niet meer koop

1. Juwelen

Hoe verleidelijk is het om oorbellen, kettingen en ringen te kopen aan lage prijzen bij Primark of H&M. Een setje met acht paar oorbellen koop je voor een paar euro en vaak vind je maar één à twee paar leuk. Dit zorgt ervoor dat je veel oorbellen hebt die je nauwelijks draagt.

Tegenwoordig heb ik nog maar een handvol sieraden in mijn collectie. De sieraden die ik nu heb, zijn kwaliteitsvol of er hangt een speciale betekenis aan vast. Ik spaar liever voor een mooi paar oorbellen waarvan ik weet dat ik ze jaren ga dragen. Ik koop geen trendgevoelige items meer, maar ga voor kwaliteit en tijdloos.

2. Acryl nagels

Ik ben best onzeker over mijn nagels. Vroeger had ik lange nagels en was ik er trots op. Tegenwoordig zijn mijn nagels heel erg kort en pruts ik er aan wat het niet veel mooier maakt. Een makkelijke oplossing is acryl nagels. In een uurtje tijd heb je mooie nagels dankzij het nagelsalon. Helaas niet erg goedkoop. Acryl nagels moet je om de drie weken bijwerken en het is geld dat je voor andere dingen kan gebruiken. Op dit ogenblik heb ik daarom beslist om mijn natuurlijke nagels te accepteren en er het beste van te maken met nagellak. Het geld dat ik spaar, zet ik opzij.

3. Apps

Heel veel apps zijn betalend of hebben betalende functies/ abonnementen. Zo kocht ik in het verleden al een start to run programma en templates om mijn Instagram stories op te vrolijken. Het zijn telkens kleine bedragen, maar eenmaal je dit optelt zit je al snel aan 20 euro. Eerlijk? Je kan best leven zonder deze fancy apps. Ze brengen je alleen maar in de verleiding om meer tijd door te brengen op je smartphone. Vraag je dus goed af of zo’n app een meerwaarde heeft voor je het aankoopt.

4. Notitieboekjes / stationary

Je kan mij altijd verleiden met een notitieboekjes met een leuke kaft. In mijn kasten kan je ondertussen al een heleboel ongebruikte boekjes vinden met verschillende kaften. Dit is vast een herkenbare situatie voor velen. Ik heb daarom met mijzelf afgesproken om geen stationary meer aan te kopen tenzij iets op is.

5. Boeken

Op de aankoop van boeken kan je makkelijk besparen. Je leest een boek één keer en daarna ben je er niets meer mee. Dit is mijn kijk op boeken. Sinds kort heb ik een e-reader en daar heb ik een abonnement afgesloten. Voor 10 euro per maand heb ik keuze uit ontzettend veel boektitels en hoef ik geen boeken afzonderlijk aan te kopen. Je kan het jezelf nog goedkoper maken door een bibpas te nemen. Je kan zoveel lezen als je wil en het is veel goedkoper. Dit is een simpele manier om geld te besparen.

Conclusie

Door bewust na te denken over wat je koopt, kom je al snel tot de conclusie dat je minder dingen nodig hebt dan dat je denkt. Het is makkelijk om geld uit te geven, maar vaak biedt het geen meerwaarde. Soms is het dus eens goed om hierbij stil te staan.

Welke dingen koop jij niet meer?

Liefs, Ellen

3 reacties

  1. Ik herken dit helemaal! Zeker boeken voor mij… Alhoewel is dit wel al geminderd. Ik koop nu vooral boeken in de kringloop of op rommelmarkten (meestal 0.50, 1 of 2 euro). En als het boek uit is en ik vond het goed durf ik het bij houden en andere schenk ik het terug aan de kringloop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *