Mijn acné verhaal

mijn acné verhaal

Als tiener had ik acné en omdat ik zeker niet de enige ben dat hier last van heeft: mijn acné verhaal.

Hoe het begon

Toen ik een jaar of 12 was, begon ik ineens allemaal puistjes te krijgen. In het begin waren het er niet zo veel, maar na een tijdje stond naar mijn gevoel mijn hele gezicht vol. Ik schaamde mij daarvoor. Gelukkig werd ik hiermee niet gepest, maar het maakte mij wel super onzeker. Zo had ik kapsel met een frou om zo de puisten op mijn voorhoofd te bedekken. Ik heb ook nauwelijks foto’s van toen ik een jaar of 12 was tot mijn 16e.

Hulp zoeken

Jarenlang bezocht ik regelmatig een schoonheidsspecialist en testte ik verschillende (en veel te dure) producten die zouden helpen voor acné. Niets hielp. Ik had trouwens ook totaal geen idee hoe je je gezicht goed moest reinigen en verzorgen en zo testte ik van alles en nog wat uit zonder enige routine. Van een vriendin hoorde ik eens dat tandpasta smeren op puistjes zou helpen, dus dit heb ik getest zonder resultaat.

Op mijn 16e was ik het echt beu en bezocht ik een dermatoloog. Eerst kreeg ik verschillende producten van La Roche-Posay mee om mijn huid goed te verzorgen, maar om acné weg te halen werkten deze producten nauwelijks. Na nog een bezoek aan de dermatoloog werd ons voorgesteld om speciale pilletjes in te nemen in combinatie met een goede skin care routine (reinigen en hydrateren). Hiermee mocht ik niet in de zon komen en er werd verteld dat mijn huid hiervan héél droog (eczeem op mijn armen + constant droge lippen wat zorgde voor een lippenbalsem verslaving) ging worden. Ook moest ik om de zo veel tijd mijn bloed laten controleren. Geen leuke periode, maar mijn acné verminderde en ging uiteindelijk weg en het bleef weg. Vaak hoor je van andere mensen met acné dat ze hiervan littekens overhouden, maar dat heb ik gelukkig niet. Acné zorgde ervoor dat ik mij onzeker voelde en als ik eerder had geweten dat het te behandelen is, had ik dit eerder gedaan.

En nu?

Nu zo’n 5 jaar laten heb ik nog steeds af en toe last van puistjes. De ene periode van de maand iets meer dan anders. Van een droge huid net na mijn behandeling heb ik nu een gemengde huid. Mijn gezicht zal helaas altijd gevoelig zijn voor puistjes. Voor iedereen die op dit moment ook last heeft van een acnégevoelige huid: zoek goede(!) skin care producten, geef het tijd en hou vol! Als het echt niet vermindert met een goede gezichtsverzorging, raadpleeg dan een dokter of dermatoloog zodat zij jou kunnen helpen!

Liefs, Ellen

8 reacties

  1. Leuk om je verhaal ook eens te lezen! Zo herkenbaar, was bij mij volledig hetzelfde, ook de pillen moeten nemen, maar na 4 jaar is het precies toch wel terug erger geworden mijn acné. Welke producten gebruik je nu vooral? Ik heb nog steeds la roche-posay en kiehls, acne gaat er niet van weg, maar heb wel de indruk dat wondjes of irritaties sneller helen en weggaan.

  2. Bij mij was het eerder iets wat “voorbij moest gaan”. Ik had er ook last van, maar misschien niet in de mate van veel? Maar dan nog, je voelt je er erg onzeker door, zeker als je ziet dat anderen zonder moeite de meest egale huid hebben.

  3. Ik heb het zelf echt HEEL erg gehad. Uiteindelijk ben ik aan de roaccutane gegaan en dat heeft toen wel enorm geholpen. Heb nu nog altijd wel eens last van breakouts, maar gelukkig niet meer zo erg als een paar jaar geleden.

  4. Ik heb ook wel last van acné en ik gebruik de producten van la roche-posay, de reiningingsgel en de dagcrème. Het werkt bij mij redelijk goed. Maar welke producten gerbuik jij nog allemaal?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *